Coronavirus – nieuwsupdate 6 maart 2020

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste personen met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten.

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar door hoesten en niezen. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. De gemiddelde incubatietijd is 7 dagen, maximaal 14 dagen.

Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden.

Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 82 personen positief getest op het virus. Dit aantal zal de komende dagen oplopen.

Dit betekent dat de volgende gedragsregels vanaf nu van kracht zijn voor onze cliënten, medewerkers en bezoekers:

  1. Komt u uit een verdacht gebied (of bent u in contact geweest met een coronopatient) en bent u niet ziek? U mag dan alles doen (werk, school, bezoek, etc)
  2. Komt u uit een verdacht gebied en (of bent u in contact geweest met een coronopatient) bent u wél ziek (verkouden en/of lichte verhoging)? Blijf thuis tot u niet meer ziek bent. Bel de huisarts en stel AvantiZorg telefonisch op de hoogte.
  3. Komt u uit een verdacht gebied (of bent u in contact geweest met een coronopatient) en wordt/bent u erg ziek (benauwd en/of hoge koorts)? Blijf thuis. Bel de huisarts en stel AvantiZorg telefonisch op de hoogte.

Zolang u géén brief van de GGD hebt ontvangen, kunt u ervan uitgaan dat u niet in contact bent geweest met een coronavirus-besmet-persoon. Als u geen luchtwegklachten hebt (hoesten, niezen), loopt u geen risico anderen te besmetten. 

Wat doet AvantiZorg

AvantiZorg heeft geen medewerkers die in contact zijn geweest met een corona-besmet -persoon of in risico gebied op vakantie zijn geweest. Goede hygiene draagt bij aan het voorkomen van besmetting. Daarom worden hygienerichtlijnen nog strikter nageleefd. Met name handhygiene en hoesthygiene. Bij verkoudheidsklachten, koorts of klachten van de luchtwegen nemen medewerkers onmiddellijk contact op met de wijkverpleegkundige die op haar beurt contact opneemt met GGD of bedrijfarts. Uiteraard werkt een zieke medewerker niet bij onze clienten thuis.

Uzelf beschermen

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel:

  • was uw handen regelmatig
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • wend uw hoofd af als een ander hoest of niest
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct in de prullenmand
  • Vermijd ter begroeting handen schudden en elkaar zoenen.

Als u nog vragen hebt naar aanleiding van deze informatie dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Heeft u specifieke vragen over het coronavirus dan kunt u contact opnemen met het RIVM via telefoonnummer: 0800-1351.

Het team van AvantiZorg is bereikbaar op telefoonnumer: 0345-505228.